lauantai 15. kesäkuuta 2013

The Place Beyond the Pines (2012)






















The Place Beyond the Pines on kolmeen peräkkäiseen tarinaan jaettu rikosdraama, joka alkaa kertomalla stuntmoottoripyöräilijästä (Ryan Gosling), joka turvautuu pankkiryöstöihin elättääkseen lapsensa ja lapsen äidin (Eva Mendes). Eräällä keikalla miehen polku risteää nuoren poliisin (Bradley Cooper) kanssa, josta elokuvan seuraava episodi kertoo. Viimeinen, tarinat yhteenkokoava osa kertoo miesten pojista (Harris Yulin, Dane DeHaan) 15 vuotta myöhemmin. Ohjauksesta vastasi Derek Cianfrance ja ruudussa nähdään myös Ray Liotta, Mahershala Ali ja Bruce Greenwood.

Pitkästä kestostaan ja verkkaisesta kerronnastaan huolimatta The Place Beyond the Pines ei missään vaiheessa kyllästytä. Tarinaan on saatu mahtumaan niin draamaa, jännitystä kuin vauhdikkaitakin kohtauksia. Myös rikokset, huumeet ja väkivalta nostavat päätään, mutta kaikki tapahtuu sopivan maanläheisellä otteella. The Place Beyond the Pines saa hahmoihin hienosti syvyyttä ja ne ovat inhimillisiä ja moniulotteisia niin hyvyydessään kuin pahuudessaan.

Näyttelijäsuoritukset ovat kerrassaan loistavia. Gosling istuu hienosti rooliinsa ja saa kerrankin tuoda esiin myös tunteita ainaisen hiljaisuutensa ja tuijottelunsa keskellä. Myös Cooper, Yulin ja DeHaan tekevät upeat suoritukset. Visuaalisesti elokuva on oikein onnistunut ja myös rohkea ja omaperäinen ääniraita ansaitsee kiitokset. Se vaihtelee tunteikkaasta mystisen kautta aina eteeriseen ja raa’an voimakkaaseen sortumatta kuitenkaan missään vaiheessa liioitteluun.

The Place Beyond the Pines on hieno ja tasapainoinen kokonaisuus, joka käsittelee niin epätoivoa ja hukassa olevaa elämän suuntaa kuin myös siitä, kuinka läheisten keskellä voi olla yksinäinen, mutta silti kokea lyhyitä onnen hetkiä. Elämän kiertokulussa samat tapahtumat toistuvat aina tyylikkääseen lopetukseen saakka. The Place Beyond the Pines ei ole täydellinen elokuva ja se vaatii katsojalta paljon, mutta jos pitää totisista aikuiseen makuun sopivista elokuvista, se on oikein hyvä valinta.


9 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...