torstai 14. helmikuuta 2013

American Horror Story: Asylum (2011) –sarja, (American Horror Story, 2. tuotantokausi / Season 2)





American Horror Story -sarjan toinen tuotantokausi, nimeltään American Horror Story: Asylum, on itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 alkaneelle kauhu/draama-sarjalle. Näyttelijät ovat osittain samat, mutta asetelma on täysin uusi ja tämän kauden voi katsoa vaikka ei olisikaan nähnyt ensimmäistä kautta.

Tällä kertaa tarina sijoittuu katolisten nunnien pyörittämään mielisairaalaan, jonne tuodaan alussa Bloody Face –niminen sarjamurhaaja, joka on toki mielestään syytön. Paikalle nuuskimaan ilmaantuu kunnianhimoinen naistoimittaja, jonka johtava nunna lukitsee telkien taakse kiristämällä tämän rakastajattarelta siihen luvan. Sairaalassa on töissä lisäksi tohtori, jonka käsitys tieteen etiikasta poikkeaa valtavirrasta ikävällä tavalla. Sarjan toisella kaudella esiintyvät mm. Jessica Lange, Evan Peters, Lily Rabe, Zachary Quinto, Sarah Paulson, Dylan McDermott, Joseph Fiennes ja James Cromwell. American Horror Story on saanut useita Golden Globe- ja Emmy –ehdokkuuksia, joista Lange henkilökohtaisesti on voittanut kaksi.

American Horror Story: Asylum on omalaatuinen sarja. Tavallaan se on halpaa viihdettä, mutta sen tunnelma on mahtava ja ennalta-arvaamattomuus koukuttaa. Se tarjoilee mysteerejä, juonittelua, draamaa, jännitystä ja myös hetkittäin kauhua. Ruudussa nähdään kaikkea hulluista nunnista polygamiaan ja alieneista pahoihin henkiin. Henkilöhahmot ovat hienoja, ne kehittyvät ajan kuluessa ja näyttelijäsuoritukset ovat kerrassaan loistavia. Lange on palkintonsa ansainnut, mutta myös muut näyttelijät ovat kehujen arvoisia.

American Horror Story: Asylumin kuvaus ja lavastus ovat upeita ja visuaalisesti sarja on synkkä, mutta kuitenkin selkeällä ja tyylikkäällä tavalla. Sarjan musiikit ja äänet tekevät vaikutuksen, mieleen jäi erityisesti ylipirteiden 60-luvun musiikkien luoma kontrasti traagisen ja hilpeän ilmapiirin välillä, sekä omituinen musikaalikohtaus, jossa sarja esittää oman näkemyksensä ”The Name Game” -kappaleesta. American Horror Story: Asylum sijoittuu kahteen aikakauteen: 60-luvulle ja nykypäivään, mutta valitettavasti uudempi niistä jää hiukan irtonaiseksi kuten sarjan kaksi viimeistä jaksoakin.

American Horror Story: Asylum ei pelkää laittaa jengiä lihoiksi ja tässä sarjassa ei onnellisia loppuja tunneta. Pimeitä salaisuuksia riittää ja kaiken kaikkiaan tämä kausi on edellistä väkivaltaisempi ja kääntyy välillä jopa brutaalin sadistiseksi. Lopputulos on persoonallinen ja tätä voikin suositella kaikille, jotka kaipaavat vaihtelua perinteisempien sarjojen keskelle.


9 / 10


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...