torstai 20. joulukuuta 2012

Täydellinen rikos / Dial M for Murder (1954)



Dial M for Murder (Suomessa “Täydellinen rikos”) on samannimiseen näytelmään perustuva Alfred Hitchcockin ohjaama mysteeri ja rikostrilleri. Siinä Ray Millandin esittämä entinen tennistähti toteuttaa juonen vaimonsa (Grace Kelly) murhaamiseksi, mutta joutuu asioiden mennessä pieleen improvisoimaan uuden suunnitelman, josta tulee oikeastaan ensimmäistä vielä parempi. Täydellistä rikosta ovat sotkemassa ja tietämättään auttamassa lisäksi vaimon rakastaja (Robert Cummings) ja rikosetsivä (John Williams).

Käytännössä yhteen huoneeseen sijoittuva Dial M for Murder on ymmärrettävistä syistä hyvin näytelmämäinen ja nojaa täysin dialogiin, joka on onneksi mielenkiintoinen. Hahmojen ajatuksenjuoksu ja elokuvan monimutkainen juoni muistuttavat Agatha Christien kertomuksia. Näyttelijäsuoritukset ovat hienoja ja Milland on kuin luotu tekomukavan, mutta oikeasti kylmän laskelmoivan miehen rooliin. Kelly on vähemmän yllättävästi ihastuttavan tyttömäinen ja Williams uskottava ovelana konkarietsivänä. Klassiset musiikit ja ok kuvaus kuuluvat luonnollisesti pakettiin.

Dial M for Murder tarjoaa katsojalle sopivan kokonaisuuden jännitystä ja mysteeriä. Hahmojen verbaalista manipulointia ja pohdintaa on kiinnostavaa seurata ja tarinassa on tarpeeksi käänteitä. Dial M for Murder on yksi parhaista rikoksen ratkaisua käsittelevistä elokuvista.


9 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...