maanantai 3. joulukuuta 2012

Nader ja Simin: Ero / A Separation / Jodaeiye Nader az Simin (2011)























Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 2012 voittanut Jodaeiye Nader az Simin (Suomessa ”Nader ja Simin: Ero”, englanniksi ”A Separation”) kertoo iranilaisesta pariskunnasta, joka päätyy eroamaan, koska mies haluaa jäädä hoitamaan sairasta isäänsä ja nainen haluaa muuttaa toiseen maahan paremman elämän toivossa. Elokuva oli ehdolla myös parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin saajaksi ja voitti Golden Globe -palkinnon parhaana vieraskielisenä elokuvana.

Raskaita teemoja käsittelevä Jodaeiye Nader az Simin alkaa hiukan hitaasti ja seuraa alussa lähinnä alzheimeria sairastavan isän hoitoa. Pian jotain menee kuitenkin pieleen ja alun painostava hiljaiselo muuttuu oudolla tavalla kiinnostavaksi jännitykseksi ja katsojan mieleen hiipii epäilyjä siitä, mitä oikeasti tapahtui ja kuka valehtelee. Näyttelijäsuoritukset ovat luonnollisen oloisia ja elokuvan kuvaus on hienoa. Musiikkeja elokuvassa ei ole laisinkaan vaan taustalla kuuluu vain kaupungin ja elämisen ääniä.

Jodaeiye Nader az Simin on kertomus siitä, mitä tapahtuu kun rehelliset ihmiset sortuvat vääryyksiin ja joutuvat valehtelun kierteeseen, koska ovat kykenemättömiä myöntämään virhettään. Uskonto tuo tarinaan omat erityispiirteensä. Jos ahdistava tunnelma ei haittaa, tämä elokuva tarjoaa hyvää vaihtelua länsimaisille tusinatuotoksille.  


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...