tiistai 18. joulukuuta 2012

Looper (2012)





Looper on vuoteen 2044 sijoittuva scifi-elokuva, jonka päähenkilö tappaa ammatikseen vuodesta 2074 ajassa takaisin lähetettyjä henkilöitä. Eräänä päivänä hän saa tapettavakseen vanhemman itsensä kun hänet palkannut mafia siivoaa jälkiään. Asiat eivät kuitenkaan mene kuten piti vaan tapahtumasta alkaa eräänlainen kissa/hiiri-leikki, jossa hän jahtaa ja pakenee itseään yrittäen samaan aikaan muuttaa ja olla muuttamatta tulevaisuutta. Elokuvan pääosissa ovat Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis ja Emily Blunt.

Tuoreen idean omaava Looper sijoittuu mielenkiintoiseen maailmaan, joka sotkee uutta ja vanhaa. Kuten kaikki aikamatkustuselokuvat, se pistää katsojan pään välillä sekaisin, mutta tällä kertaa kuitenkin kohtuullisella tasolla ja käyttäen sitä samalla nerokkaasti juonen osana. Kerronta on jakaantunut tavallaan kahteen ja vanhempi henkilö saa muistot nuoremman tekemisistä heti niiden tapahduttua. Elokuvassa on sopivasti yllätyksiä ja toimintaa, joka pysyy maanläheisellä ja uskottavalla tasolla. Looperin äänimaailma on poikkeuksellisen hieno vaihdellen täysin hiljaisista kohtauksista intensiivisiin musiikkeihin eikä kuvauskaan häviä sille laadussa.

Looperin henkilöhahmot saavat syvyyttä ja myös sivuhahmot ovat kiinnostavia. Näyttelijäsuoritukset todella toimivat ja varsinkin elokuvassa esiintyvä lapsi jää mieleen. Gordon-Levitt näyttää hyvin erilaiselta kuin yleensä, mutta suoriutuu osastaan hienosti. Willis on aavistuksen tylsä, mutta Blunt auttaa korjaamaan tilannetta.

Looper on scifi-elokuva paremmasta päästä. Se ei sorru genrelle tyypillisiin virheisiin vaan tarjoaa mietityn kokonaisuuden, jossa on jännitystä, draamaa, kauhua ja koskettavia hetkiä. Tätä sopivalla tavalla älykästä ja hyvin toteutettua elokuvaa on helppo suositella.


10 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...