keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kuin surmaisi satakielen / To Kill a Mockingbird (1962)























To Kill a Mockingbird (Suomessa ”Kuin surmaisi satakielen”) sijoittuu pörssiromahduksen jälkeiseen Yhdysvaltojen eteläosaan. Atticus Finch-niminen juristi, jota näyttelee Gregory Peck, päätyy puolustamaan väärin perustein raiskauksesta syytettyä tummaihoista miestä, mutta saa pian itseään ja lapsiaan vastaan ison osan kaupunkilaisista. Elokuva voitti kolme Oscaria ja oli ehdolla yhteensä kahdeksan Oscarin saajaksi.

To Kill a Mockingbird etenee hitaasti ja tarinaa kerrotaan paljon lasten kautta. Perheen tytär toimii kertojana ja oikeastaan lapset ovatkin tarinan keskiössä. Päähenkilö on lämminhenkinen, reilu, kaikin puolin hyvän aikuisen perikuva ja Peck saa hahmon tuntumaan käsinkosketeltavan todelliselta. Myös muut näyttelijäsuoritukset ovat hienoja ja erityisesti lasten suoritukset erottuvat edukseen. Musiikit ovat paikoitellen aavistuksen hassut, kuten myös ihmisten nimet, mutta loppupuolen vakavammat tunnelmat välittyvät silti niiden kautta erinomaisesti. Oikeussaliin sijoittuva pitkä kohtaus jää mieleen erityisen onnistuneena.

To Kill a Mockingbird on koskettava kertomus ennakkoluuloista, vääryydestä ja ennen kaikkea elämästä. Se sisältää jännitystä, mysteerejä ja hauskoja hetkiä. Turhan verkkaista kerrontaa lukuun ottamatta kyseessä on varsin hieno elokuva.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...