sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Elä ja anna toisten kuolla / Live and Let Die (1973)























James Bond jatkaa seikkailujaan Amerikassa elokuvassa Live and Let Die (Suomessa ”Elä ja anna toisten kuolla”). Kyseessä on kahdeksas 007-seikkailu ja ensimmäinen, jossa Roger Moore on pääosassa. Tällä kertaa Bond lähetetään tutkimaan agenttien kuolemia ja hän päätyy pian San Moniqueen ja sen voodoo-kultin ääreen. Naispääosaa esittää Jane Seymour ja Bondin vastustajaa Yaphet Kotto. Elokuva oli ehdolla parhaan laulun Oscarin saajaksi.

Alussa dekkarimainen ja loppupuolella toimintapainotteinen Live and Let Die tuntuu liian pitkältä. Hahmona uusi Bond on sarkastinen ja aavistuksen röyhkeä, mutta silti herrasmiesmäinen ja yltiöoptimistinen myös vaaran uhatessa. Moore sopii rooliin hienosti ja tuo siihen uuden ulottuvuuden. Bond-tyttö Solitaire, mystinen ennustaja, on mielenkiintoinen ja häntä esittävä Seymour hyvin ilmeikäs. Alkupuolella toiminta koostuu lähinnä yrityksistä murhata 007 ja loppupuolella se on hyvin humoristista vaikka veneilykohtaus onkin venytetyn oloinen. Lelut ovat vahvasti mukana kuvioissa ja niitä löytyy kaikilta. Myös autopuhelimet ovat päässeet mukaan. Musiikit ovat sarjalle epätyypilliset eikä tämä Bond-seikkailu pääty vesille tai veden äärelle.

Mystiikkaa ja sutkautuksia tarjoileva Live and Let Die avaa uuden aikakauden sarjassa ja marssittaa esiin entistä rennomman agentin. Pilke silmäkulmassa tehty elokuva on ihan hauska ja esittelee myöhemminkin nähtävän koomisen ja turhan sivuhahmon, epäonnisen sheriffi J.W. Pepperin. Parittajatyyliin pukeutuneet gangsterit tuovan oman lisänsä elokuvaan.


7 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...