tiistai 6. marraskuuta 2012

Tie pohjoiseen (2012)


Mika Kaurismäen ohjaama Tie pohjoiseen alkaa siitä, kun Vesa-Matti Loirin esittämä isä ilmestyy yllättäen poikansa (Samuli Edelmann) oven taakse 35 vuotta sen jälkeen, kun hylkäsi tämän ja hänen äitinsä. Miehet lähtevät yhteiselle road tripille, jonka todellinen päämäärä on vain isän tiedossa. Matkalla kohdataan omalaatuisia persoonia, joita esittää iso joukko suomalaisia eturivin näyttelijöitä.

Hitaan alun jälkeen Tie pohjoiseen kerää vauhtia. Elokuvassa on tietystä päämäärättömyydestä huolimatta maanläheistä vetovoimaa, lähinnä mielenkiintoisten hahmojen ja yllättävien käänteiden vuoksi. Tilannekomiikka osuu usein kohdalleen, mutta draama on enemmäkseen haikeita tunteita ja menneiden muistelua.

Loiri sopii erinomaisesti välittömän, mutta epärehellisen huithapelin rooliin ja Edelmann jäykän asiallisen, hukassa olevan keski-ikäisen miehen kenkiin. Musiikit ovat hyvin valittuja ja visuaaliset asiat kohdallaan. Suomalaisille elokuville tyypilliseen tapaan taas nähdään mauton seksikohtaus, joka onnistuu laskemaan rimaa vielä hiukan edellisiä alemmas vaikka huumorista onkin kyse.

Töksähtäen loppuva Tie pohjoiseen ei osaa täysin päättää, millainen elokuva sen pitäisi olla. Hahmojen ajoittain oudosta käytöksestä huolimatta siitä jäi positiivinen vaikutelma.


7 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...