lauantai 24. marraskuuta 2012

Laittomat / Lawless (2012)






Lawless (Suomessa ”Laittomat”) on epookkielokuva amerikkalaisista kieltolain aikaisista trokareista, joiden operaatioita uusi lainvalvoja tulee häiritsemään. Veljesten toiminta sijoittuu Franklin Countyyn, Virginiaan, jossa viinan salapoltto oli aikoinaan varsinaista kokokansan huvia. Paikallisen uskomuksen mukaan Bondurantin veljekset ovat kuolemattomia ja meno onkin sen mukaista. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja sen isommissa rooleissa ovat Shia LaBeouf, Tom Hardy, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Jason Clarke ja Guy Pearce.

Lawless on hieno ja kaunis ajankuvaus kveekareineen kaikkineen ja taustalla soiva bluegrass-musiikki sopii kokonaisuuteen mainiosti. Elokuvan tarina on kohtuullisen monimutkainen, mutta käynnistyy turhan verkkaisesti. Päähenkilöt saavat mukavasti syvyyttä ja kehittyvät ajan kuluessa. Näyttelijäsuorituksista mieleen jäivät parhaimpina Pierce, joka on kuin luotu keikarimaisen, joskin hiukan korostetun pahiksen rooliin; kerrankin positiivisesti yllättänyt LaBeouf sekä Hardy, joka vakuuttaa rauhallisen jämäkällä olemuksellaan.

Tarinan sijoittuminen maaseudulle tuo kaivattua vaihtelua ja erottaa Lawlessin niin monista muista samasta aiheesta kertovista elokuvista. Tarina on sopiva sekoitus toimintaa, draamaa ja romantiikkaa ja se onnistuu ilahduttavasti kursimaan kaikki sivujuonteensa kasaan lopussa. Viihteenä Lawless toimii oikein hyvin, mutta klassikkoaineista tässä elokuvassa ei kuitenkaan ole. Väkivaltaa on paljon ja se on paikoin aika raakaa, joten herkemmille katsojille tätä ei voi suositella.


8 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...