lauantai 17. marraskuuta 2012

Köysi / Rope (1948)


Alfred Hitchcockin ohjaama Rope (Suomessa ”Köysi”) kertoo kahdesta yläluokkaisesta nuoresta miehestä, jotka päättävät tehdä täydellisen murhan. Uhriksi valikoituu luokkatoveri, jota miehet pitävät itseään alempiarvoisena. Tehdäkseen rikoksestaan taidetta, miehet kutsuvat uhrin perhettä ja ystäviä juhlimaan samaan asuntoon, johon he ovat kätkeneet ruumiin. Elokuvan pääosissa ovat John Dall, Farley Granger ja James Stewart. Rope perustuu samannimiseen näytelmään, joka puolestaan perustuu ilmeisesti löyhästi oikeisiin tapahtumiin.

Kuvauksen ja leikkauksen kannalta Rope on todella omalaatuinen elokuva. Se on kuvattu vain muutamalla erittäin pitkällä otoksella, joiden vaihtuminen on peitetty esimerkiksi siten, että henkilön selkä peittää hetkellisesti koko ruudun. Hankalalta kuulostava ratkaisu vaatii erittäin paljon näyttelijöiltä ja muulta tuotantoryhmältä, mutta mahdollistaa elokuvan intensiivisen tunnelman. Rope on muutenkin käytännössä yksi pitkä kohtaus, jonka aikana alun melko rauhallinen tunnelma muuttuu asteittain ahdistavammaksi.

Rope on täynnä loistavia roolisuorituksia ja persoonallisia hahmoja. Mielenkiintoiset ajatusleikit ja hieno dialogi tuovat oman lisänsä kokonaisuuteen. Yksinkertaiselta ja jopa hiukan tylsältä kuulostava aihe kerää vaisun alun jälkeen vauhtia ja pitää katsojan varmasti otteessaan. Ehdotonta katsottavaa kaikille hyvien elokuvien ystäville jo pelkästään erikoisen toteutustapansa ansiosta.


9 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...