maanantai 1. lokakuuta 2012

Puhdistus (2012)


Puhdistus on Antti Jokisen filmatisointi Sofi Oksasen samannimisestä kirjasta ja näytelmästä. Kovia kokenut nuori tyttö saa piilopaikan vanhemman naisen luota ja he kumpikin joutuvat kohtaamaan historiansa kauhut uudestaan. Nuorta tyttöä vainoaa hänen parittajansa ja vanhaa naista hänen nuoruutensa tapahtumat. Elokuvan pääosissa ovat Laura Birn, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke, Krista Kosonen ja Peter Franzén.

Puhdistuksen juoni etenee välillä nykyajassa ja välillä vanhassa Neuvosto-Virossa, jonka tapahtumiin päähenkilön ajatukset palaavat. Tarina käsittelee rakkautta sekä ihmisten raadollisuutta ja selviytymiskykyä erittäin hienosti ja lopussa tarinan palaset kasataan kauniisti yhteen. Henkilöt ovat syviä ja moniulotteisia ja näyttelijäsuoritukset poikkeuksellisen loistavia. Birnin pienintäkin yksityiskohtaa myöten ilmeikäs ja elävän oloinen suoritus jää mieleen, mutta myös muut näyttelijät tekevät todella upeaa työtä. 

Visuaalisesti Puhdistus on hyvin näyttävä. Kuvaus on harvinaisen kaunista ja värimaailma luo sopivaa synkkää tunnelmaa. Lavastuksessa ja puvustuksessa ei ole tingitty ja leikkaus kuljettaa kohtauksia juuri oikealla tahdilla. Hienovaraiset, lähinnä viululla soitetut taustamusiikit huokuvat melankoliaa.

Puhdistus on paras suomalainen elokuva pitkään aikaan ja oikea mestariteos. Koskettava tarina on tuotettu ja toteutettu sen ansaitsemalla hienostuneisuudella ja ammattitaidolla eikä elokuvaa voi moittia mistään. Vaikka väkivalta ei olekaan itsetarkoitus, on osa kohtauksista niin vastenmielisiä, että nuorille tai herkille katsojille tätä ei voi suositella.



10 / 10



IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...