perjantai 5. lokakuuta 2012

007 ja Kultasormi / Goldfinger (1964)



Goldfinger (Suomessa ”007 ja Kultasormi”) on kolmas James Bond-seikkailu. Siinä 007 tutkii kultaa salakuljettavan liikemiehen operaatioita ja pääsee selville paljon suuremmasta suunnitelmasta. Bondina jatkaa Sean Connery ja bond-tyttönä nähdään Honor Blackman, jonka roolihahmon nimi on veikeästi Pussy Galore. Pahaa liikemiestä esittää Gert Fröbe. Elokuva voitti Oscarin parhaista äänitehosteista.

Goldfinger eroaa aiemmista bond-elokuvista. Bond on enemmän playboy ja vähemmän herrasmies. Hän on myös huomattavasti kylmäverisempi kuten kaikki muutkin henkilöt. Tekniset vimpaimet näyttelevät isompaa osaa juonessa ja niitä on niin Bondilla kuin hänen vastustajallaankin. Tarina on välillä rauhallinen, mutta toimintaa on enemmän kuin edellisissä osissa. Tällä kertaa myös pahat aikeet ovat aiempaa massiivisempia. Juoni etenee rivakasti eikä tyhjiä hetkiä ole liikaa. Conneryn roolisuoritus on tuttua tavaraa, mutta Fröbe yllättää positiivisesti Auric Goldfingerin roolissa. Ääni- ja kuvapuolella ollaan onnistuttu kohtuullisesti eivätkä efektit ole vanhentuneet liikaa. Tämä elokuva ei lopu vesille, mutta tutuissa puuhissa ollaan kuitenkin veden äärellä.

Goldfinger on vauhdikas bond-seikkailu, jonka lanseeraamaa mallia on noudatettu myöhemmissä elokuvissa. Nykymittapuulla se ei tarjoile suuria yllätyksiä, mutta jaksaa silti edelleen viihdyttää sarkastisella huumorillaan ja itseironiallaan.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...