maanantai 3. syyskuuta 2012

Yön Ritarin paluu / The Dark Knight Rises (2012)


The Dark Knight Rises (Suomessa “Yön Ritarin paluu”) on Christopher Nolanin Batman-trilogian päätösosa, joka alkaa kahdeksan vuotta edellisen osan loppumisen jälkeen. Bane­-niminen terroristi ottaa Gothamin haltuunsa ja pakottaa hiljaiseloa pitäneen Batmanin palaamaan töihin. Christian Balen rinnalla elokuvassa nähdään vanhat tutut Gary OldmanMorgan Freeman ja Michael Caine sekä uusina näyttelijöinä mm. Joseph Gordon-LevittAnne Hathaway ja Marion Cotillard.

The Dark Knight Rises vaihtelee räjähtävän toiminnan ja toisinaan synkänkin draaman välillä. Taustalla on suureellinen tarina, jonka juuret löytyvät jo ensimmäisestä elokuvasta. Pari kertaa katsoja yllätetään oikein kunnolla, mutta osa lopusta on pedattu siten, että se on tarkoituksellisen helppo arvata. Juonessa on muutamia aukkoja ja kliseitä, jotka eivät kuitenkaan ole niin pahoja, että haittaisivat tunnelmaa. The Dark Knight Rises on hiukan turhan pitkä, mutta toisaalta syvällisesti kerrottu tarina auttaa samaistumaan hahmoihin ja luo toiminnalle pohjaa. Jotkut eivät ole pitäneet elokuvan lopusta, mutta minun mielestäni se oli ihan toimiva.

Näyttelijäsuoritukset ovat erittäin hyviä ja elokuvan pahis on sarjalle tyypillisen oloinen, mutta silti tuore ilmestys. Sävellyksistä vastaa Hans Zimmer ja tyyli on sen mukaista. Musiikit ovat pelkistetyt ja tarjolla on joko Gladiator-tyylistä eteeristä melodiaa tai mahtipontista rumpumusiikkia. Efektit ovat todella näyttäviä ja elokuvan kuvaus ja leikkaus tukevat kerrontaa.

The Dark Knight Rises tarjoilee tyylikästä toimintaa pitkällä taustatarinalla höystettynä. Se on trilogiansa paras osa ja sopiva päätös sarjalle. Muutamista puutteistaan huolimatta se on loistava elokuva ja asettaa riman niin korkealle, että uusia Batman-elokuvia ei näiden jälkeen tarvitse ihan hetkeen tehdä.



9 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...