perjantai 21. syyskuuta 2012

Prometheus (2012)


Prometheus on Ridley Scottin ohjaama esinäytös Alien-sarjaan ja samalla ohjaajan toinen teos aiheesta. Elokuvassa ihmiskunta saa vihiä alkuperästään, mutta tutkimusmatka kaukaiselle planeetalle ei ole aivan odotetun kaltainen ja perillä odottavatkin kauheat salaisuudet ja taistelu eloonjäämisestä. Prometheuksen pääosissa ovat Noomi Rapace, Michael Fassbender ja Charlize Theron.

Prometheuksen tarina alkaa kliinisen ja rauhallisen oloisesti, mutta kasvattaa vauhtiaan loppua kohti. Sarjalle tyypillistä kauhua rakennetaan hitaasti ja taidokkaasti vuorotellen samaan aikaan ihmettelyn, mysteerien ja juonittelun kanssa. Genrelle ominaiseen tapaan useat kysymykset jätetään vaille vastausta, mutta mielestäni enempi selitysten tarjoilu olisi muuttanut elokuvan luonnetta liian kuivahkoksi.

Prometheus on visuaalisesti erittäin näyttävä. Autiot, kylmät maisemat luovat kolkkoa tunnelmaa ja tasapainottavat mukavasti korostetun tummia ja vaaleita sisätiloja. Musiikit koostuvat lähinnä klassisesta ja ylläpitävät usein omituista seesteistä ilmapiiriä. Hahmot ovat paikoitellen ohuehkon puoleisia ja käytökseltään tyhmiä, mutta onneksi Theron ja Rapace tekevät erinomaiset suoritukset voimakkaina naishahmoina ja Fassbender kylmäpäisenä robottina. Myös sivuosista löytyy muutama oiva näyttelijä.

Paluu klassikoiden pariin on aina riskaabelia, mutta Prometheus on lopulta ihan onnistunut lisä Alien-sarjaan ja pyyhkii keskinkertaisilla Alien 3 ja 4-elokuvilla lattioita epäkohdistaan huolimatta. Hyvin rakennettu kokonaisuus tarjoilee raskasta scifiä kauhulla ja mysteereillä höystettynä näyttävässä paketissa. Prometheus ei yritä olla samanlainen kuin sisaruksensa ja hyvä niin.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...